РОЖДЕСТВЕНО ПОСЛАНИЕ ДО КЛИРА И ВЕРНИТЕ — 2016 ОТ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

, , Комментарии к записи РОЖДЕСТВЕНО ПОСЛАНИЕ ДО КЛИРА И ВЕРНИТЕ — 2016 ОТ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО отключены

«И Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му, слава като на Единороден от Отца»
( Йоан 1:14 )

ВЪЗЛЮБЕНИ В РОДИЛИЯ СЕ ХРИСТОС, ВЕРНИ НА НЕГОВАТА СВЕТА ЦЪРКВАТА,

Отново сме пред прага на витлеемската нощ, изпълнила със нов смисъл човешката история. Нощ превърнала се в истинско начало на нашата среща с Бог.Отново духовно ще преживеем евангелската история на онзи миг в който Бог заради великата си любов към света стана човек и прие плът. Бог се въплати в човешка същност за да може човек да достигне небесата.

Христос се роди в зората на вековете за да изпълни великото обещание на Бог към човека. Роди се за да ни дари възможност да станем чеда Божии.Да се богоуподобим.

Скромната обстановка в онази тъмна нощ близо до Витлеем,стана начало на пълна промяна на стария свят, превърна се в ново време за човека. Време на възможност, която ние имаме и можем да използваме винаги.

И рече им Ангелът: не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци;
Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ;

(Евангелие от Лука)

Днес света в който живеем се задъхва от агресия и омраза. През изтеклата година земята – нашият общ дом се превърна в арена на братоубийствени войни и място за постоянно тлеещи конфликти. Огромен е вопъла на пострадалите и станали невинни жертви на човешката жажда за власт и надмощие . Човек изгубва напълно нравственият образ поверен му, като дар от Твореца Бог.

Днес повече от всякога прикрилото се зад маската на благочестие зло действа в света. Мнозина са онези псевдо-демократични общности които днес лицемерно заявяват своето твърдо седене в позиция на защитници на мира, онзи мир който всъщност те рушат.
Човек днес е превърнал съзнанието си в безчуствен инструмент обслужващ единствено своите личностни амбиции и желания. Прикрит зад общочовешки желания за мир и напредък на общността на народите същият този „миротворец” погазва всяка здрава норма на живеене за свое удоволствие и удоволетворение.
В навечерието на Рождество Христово днес ние православните християни повече от всякога сме призвани да сме миротворци и да дарим този свят с молитвата си.

В светата нощ преди всичко ще се помолим за – разрушените украински домове заради идеята да бъде разбито православното единство, за мъртвите в кървавите атентати които преживя Европа през изминалата 2015 година заради това да бъде сплашен света на християнската цивилизация, за войните защитаващи суверенните граници на родината си и правото на свобода на своите сънародници да живеят в историческите,православни и културни граници на своята народност, за онези християни убити и страдащи в арабските земи станали невинни жертви на религиозна омраза и фундаментализъм прикрит с псевдо-религиозни идеи.

Пътя по който устремено върви съвременият човек е път, който води както до пълно самоунищожение на света в който живеем, така и до самоунищожение на великият дар в човека – неговата душа.
Но Бог във своята велика милост ни дава възможност чрез Родилият се по плът Богочовек да променим посоката на нашият живот във всеки един момент.

Евангелието ни свидетелства това : „В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците. ( Йоан 1:4)”.

Днес православието е поставено пред своето най-голямо изпитание от 2000 години. Днес всички Православни – автокефални, автономни, истинно- православни, местни църкви трябва да тръгнат по истинският път на единение избирайки естествен център на своето спасително дело. Да бъде призван Свети Дух в пълно единение на православната молитва и светата Евхаристия , това е нашият дълг днес.
Защото няма възможност за истинско богопознание без мира и духовната светлина на вярата, без истинско единение и общата молитва да проправят този нов път през полето на човешкият антагонизъм и омраза. Да спрат желанието на едни групи хора да властват над други.

В ноща на Рождество Христово ние отправяме нашето послание към всички истинно-православни християни по света, призовавайки ги да се превърнат в силни свидетели на истината към която ни призова Бог.

В ноща на Рождество Христово призовавам всички вас за обща молитва.

Да се помолим за всичко и всички с едно сърце и една уста.

Това е най- достойният дар който можем да поднесем на родилия се Господ в настъпващата 2016 година от Неговото влизане в света.

Честитим на всички верни на Христовата Църква Рождеството по плът на Нашият Господ Иисус Христос и благопожелаваме на всички верни, свещен клир, и народ крепко здраве, духовно израстване и напредък в живот.

С благослов в ноща на Христовото Рождение.

Негово Блаженство и Високопреосвещенство
Месемврийският Митрополит и на цяла България
Г-н,Г-н + СЕРГИЙ

Висш Църковен Съвет
Истинно Православна Българска Църква