ТОДОРОВА СЪБОТА – ГРИЖАТА НА ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ТЕОДОР ЗА ВЕРНИТЕ

, , Коментарите са изключени за ТОДОРОВА СЪБОТА – ГРИЖАТА НА ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ТЕОДОР ЗА ВЕРНИТЕ

Водени от неизчерпаемата милост на нефалшивото човеколюбие на Кромчията на Светата Църква, премъдрият и предобрият наш Спасител Господ Иисус Христов, достигнахме до краят на първата седмица от голямото море на Св.Четиридесетница. След това напрегнато плаване в молитвата през тази първа седмица – нашият духовен подвиг доплувахме до първото пристанище където ни очакват две големи духовни трапези – спомена на чудото на Св.великомъченик Теодор Тирон и първата част на акатистните химни посветен на Преславната небесна царица – Пресвета Богородица.

След сина на Константин Велики – Констанций, на царския престол се възкачил Юлиан Отстъпник. Той се отрекъл от Христа, започнал да се покланя на идолите и повдигнал голямо гонение срещу християните. Юлиан преследвал християните не толкова открито, колкото тайно; той не се решавал да подложи явно на жестоки и безчовечни мъчения всички християни, тъй като се боял, че много от езичниците, виждайки мъжественото търпение на измъчваните християни, може сами да се обърнат към Христа. Затова този нечестив цар намислил тайно да оскверни християните. Той знаел, че в първата седмица от Великия пост те пазят особена чистота и се каят за съгрешенията си. И ето, повикал при себе си Константинополския градоначалник и му заповядал – всеки ден в продължение на цялата първа седмица да осквернява храните, продавани на тържището, с кръвта на идолски жертви, от които християните са задължени винаги да се въздържат. Заповедта на царя била изпълнена и на всички тържища се продавали храни, осквернени от невярващите. Но Всевиждащият Господ, посрамвайки езичниците и грижейки се за истинните Свои раби, разрушил това тайно коварство. Той изпратил при константинополския епископ Евдоксий Своя свят мъченик Теодор, пострадал за Христа преди много години и пребиваващ в слава в небесното царство. Свети Теодор се явил на Евдоксий не насън, а наяве, и му казал:

– Бързо събери Христовото стадо и заповядай на всички православни никой от тях да не купува храни от тържищата, защото те, по заповед на нечестивия цар, са осквернени с идоложертвена кръв.
Архиереят в недоумение започнал да пита с какво ще заменят купуваните от пазара храни бедните хора, които нямат храна в домовете си:
Светецът отговорил:
– Като им дадеш коливо, ще ги избавиш от затруднението.
Но епископът продължил да изказва недоумение, тъй като не знаел какво е коливо. Тогава свети Теодор казал:
– Коливото е варено жито с мед. Така се нарича това ястие в Евхаити.
Тогава епископът попитал светеца:
– Кой си ти и защо така се грижиш за православните християни?
– Аз съм Христовият мъченик Теодор и по Божия воля съм ви изпратен на помощ.

Като казал това, светецът станал невидим. Епископът веднага събрал всички християни и им разказал това, което видял и чул. Приготвяйки коливо, той запазил своето стадо от вражеското коварство. Нечестивият цар, като видял, че козните му са разрушени, много се засрамил и заповядал да доставят на тържищата неосквернени храни. А християните, благодарейки на Бога за Неговото неизказано милосърдие и възхвалявайки Христовия великомъченик свети Теодор, в събота на първата седмица от Великия пост празнували честване на светия великомъченик, като благословили в негова чест и памет коливо за храна на верните. И оттогава до ден-днешен в първата събота от Великия пост Църквата Христова прави освещаване на коливо в памет на чудото, станало при архиепископ Евдоксий и прославя Христовия мъченик Теодор, за да напомня на вярващите милостивия Божий промисъл за Своите раби и помощта на светия великомъченик.

Днес ядейки коливото в спомен на това чудо, отново се подсещаме че трябва да се пазим от всичко онова което за нас днес представлява жертва към идолите. А идолите в днешното време са : себелюбието, сластолюбието, гордостта, нетърпеливостта към ближния, омразата, жаждата за материални богатства, прекомерната грижа за тялото, за социалния статус, за личното спокойствие и безгрижност, конформизма в живота ни…
По молитвите на Свети великомъченик Теодор Тирон, Господи Иисусе Христе помагай ни!