Житие

Житие на Св. Матрона Московска

7501595b6298ca5af0ca391dadc73043
Близо до станцията на метрото, наричана „Марксиская”, в гр.Москва, на тролейбусната спирка, непрестанно, всеки ден от годината, има много хора. Лицата на едни са умислени. Други едва прикриват сълзите си. Трети, видимо страдащи, стоят чинно, проявявайки неистова сила, въпреки болката. Тази постоянна тълпа от мъже, жени и деца не се влияе нито от времето, нито от това дали е делничен работен ден, или почивен такъв.
И всички тези хора в ръцете си държат красиви букети с разноцветни цветя! Тези разноцветни цветове създават особено усещане в цялата обстановка от чакащи. Къде ли отиват?

Заставайки близо до някой от тези чакащи хора и задавайки този въпрос, вие ще получите един и същ отговор:
– Разбира се, при Света Матрона Московска.

Няколко спирки след „Марксиская” ние се озоваваме пред стените на Покровския манастир, където почиват мощите на най-обичаната и всенародна руска светица – Света Матрона Московска.

В последните няколко години може да прочетете за хилядите чудодейни изцерения, станали тук, в Покровската обител. Но още преди да бъде прославена като светица, хората знаели, обичали и почитали блажената Матрона. На нейния гроб, на Данииловското гробище в гр. Москва, винаги , дори и в тежките атеистични години на СССР, бе място, изпълнено с десетки поклонници, винаги горяха свещи и кандила, а хората идваха към Матронушка, както я наричаха галено, за помощ и изцерение . И получаваха изпросеното в молитва към нея.

Но как започва животът на тази велика съвременна светица на Христовата Църква?
От древността към слепците се отнасяли със страхопочитание, тъй като се смятало, че те виждат, но в съвсем други светове, недостъпни за обикновените хора. Считало се , че те виждат онова, което ние – зрящите, не можем да видим. И всички уважавали слепите, отдавайки им почит. Но не всеки бивал докоснат от Бог с дарбата на чудотворството.

Блажена Матрона е родена в последните години от епохата на Руската империя. По времето на Св.мъченик Николай Романов – Царя Страстотерпец. През 1881г. в руско селце в Тулска губерния, в семейството на много бедни селяни, се появява като четвърто дете Матрона Дмитриевна Никонова или Матрона Московска. Преди нея в семейството се раждат Иван, Михаил и Мария. Родителите възнамеряват да я изоставят в приют, защото не било по силите им да гледат още едно дете. Три дни преди Матрона да се появи на бял свят, майка й сънува странен сън – на гърдите й бил кацнал невероятно красив бял гълъб с човешко лице и затворени от слепота очи. Матрона се ражда сляпа, но майка й решава, че сънят й е предзнаменование и не дава бебето в приют, каквито били първоначалните намерения. Още от малка Матрона чувства приближаването на опасности, моли се и ги предотвратява. По нейните молитви хората се излекуват от различни болести. Затова болни започнали да прииждат от всички краища на страната към дома на малката Матрона.

Матрона наистина творяла чудеса. Предсказвала както исторически събития, така и съдбите на хората.
Когато блажената Матрона била на 14 години, тя се срещнала със светия нов чудотворец и светител – Йоан Кронщадски. В храма отец Йоан Кронщадски в непосредствения край на службата се обърнал и заговорил на вярващите хора, присъстващи там: „Отдръпнете се! Дайте път!” А след това казал: „ Матронушка, ела към мен”. Когато хората се обърнали, видели детето да стои до входните врати на храма. Сляпото момиче започнало да прави плахи стъпки към отец Йоан Кронщадски, който с влажни очи извикал на събралите се: „ Ето, идва моята смяна – осмият стълб на Русия!

На 16-годишна възраст блажена Матрона изведнъж изгубва възможността да ходи. Така тя изживява дните до края на живота си.
През 1925г. се премества в Москва, където прекарва 30 години и умира. През цялото време живее без паспорт и като по чудо избягва арестите. Мести се от място на място. Живее много скромно в домовете на различни хора. Блажена Матрона не може да спи, а само изпада в краткотрайна дрямка в креслото си. От никого не иска нищо. Чете на глас „Отче наш“ и други известни молитви, като подчертава, че не тя, а Бог лекува. Матрона помага на много хора. Никога не е проповядвала и не е поучавала, а само благославя и помага.

Най-удивителният момент от биографията на Матрона Московска е спасяването на Москва през Втората световна война. Ситуацията през есента на 1941г. е страшна за целия руски народ. На 30 септември започва операция „Тайфун“ – настъплението на немските войски срещу Москва на два фронта. Въпреки ожесточената съпротива на съветските войски, немците извършват пробив в отбраната им и с цената на големи загуби се доближават на 30 км. от Москва. Всичко изглежда изгубено за Съветския съюз. Правителството е евакуирано в Куйбишев. Столицата е минирана. Сталин изпада в дълбоко отчаяние. Преди това той е избил няколко хиляди от своите висши офицери, което задълбочава кризата. В този именно момент той получава едно странно писмо. Писмото е написано от Света Матрона Московска.То било кратко и в него пишело:

„Предайте на Сталин да не напуска Москва! С Владимировската икона на Божията майка да се обиколи столицата отвсякъде и немец няма да стъпи в Москва! Всичко ще се промени!“
Матрона Московская, октомври 1941г.

Сталин светкавично се среща с Матрона и тя му казва: „Руският народ ще победи, но лаврите от тази победата ще бъдат за теб. От всички големци само ти няма да напуснеш Москва“. Веднага след срещата Сталин заповядва иконата да се качи на самолет и градът да се обиколи отвсякъде. И в действителност, немски крак не стъпва в Москва. Немските войски са спрени при Московската отбранителна операция, което осуетява настъплението им на изток за прегрупиране на войските.
Блажена Матрона учила да не се осъжда ближния.