В ПЪРВИЯТ ДЕН НА УСПЕНСКИЯТ / БОГОРОДИЧЕН / ПОСТ

, , Коментарите са изключени за В ПЪРВИЯТ ДЕН НА УСПЕНСКИЯТ / БОГОРОДИЧЕН / ПОСТ

Днес /14.август/ Светата Православна Църква призовава всички свои верни чеда да влязат в спасителният подвиг на Успенският / Богородичен / пост, който предхожда Великият празник – Успение на Пресвета Богородица.

В първият ден на този пост се празнува денят на Св.Кръст.

Нарича се „Произхождение„ т.е. изнасяне на Честното и Спасително Дърво – Животворящият Кръст Господен. В този ден празнуваме и памета на Св. 7 Макавейски мъченици, тяхната майка и учителят им, с което започва Светият Успенски / Богородичен / пост.
Този празник и неговото празнуване идва от Константинопол където е установен още във времето на Юстиниан Велики за да укрепи вярващият народ по време на започващият Успенски пост.

Във византийската столица се установил обичай на този ден да се изнася от съкровищницата на византийският император раката със Св.Христов Кръст където той се съхранявал, и да се извършва кръстен ход със него по улиците на Константинопол.

Там където минел Кръста Христов болни се изцерявали, а обхванатите от бесове и пострадалите от магии се освобождавали мигновенно. Освещавали вода като го потапяли в нея и раздавали тази вода за утрепване, изцерение и освобождение от зло.

След края на утринното Богослужение се извършва водоосвешение и изнасяне на Св.Кръст за поклонение.
Този водосвет има велика сила срещу прогонване на демони, бесовски сили, магии. В храма се съхранява целогодишно от тази св.вода за използването и при четене на Киприяновият и Василевият молитвени чинове за изгонване на зли сили.

Християните които спазват този пост, следва да употребяват такава вода всеки ден от неговото времетраене. От 14.08 до 27.08 включително.

В храм „Света Матрона Московска „ ще се извърши водоосвещение и изнасяне на частица от Св.Кръст Господен което се съхранява в храма след края на утринното богослужение което ще започне от 9.00 часа на 14.август.

В този първи ден на Успенският пост се освещава и мед, който постещите ще консумират по време на поста.