В ДЕНЯТ НА ВЕЛИКИЯТ СВЕТИТЕЛ И ИЗЦЕРИТЕЛ ПАНТЕЛЕЙМОН

, , Коментарите са изключени за В ДЕНЯТ НА ВЕЛИКИЯТ СВЕТИТЕЛ И ИЗЦЕРИТЕЛ ПАНТЕЛЕЙМОН

Днес 09.август – ние отбелязваме паметта на един от най-почитаните светци – св. великомъченик Пантелеймон. В превод от гръцки Пантелеймон – означава «всемилостив». Той живял в края на III – началото на IV век в град Никомидия. Това било времето, когато римските императори-езичници преследвали християните, предавайки ги на мъчения и смърт. Майката на Пантелеймон била благочестива християнка и се стараела да възпита сина си в християнската вяра. Бащата-езичник, желаейки да даде на сина си най-доброто образование, го изпратил да изучава лекарското изкуство при най-известния в града лекар Ефросин, придворен лекар в двора на император Максимиан. Императорът забелязал ученолюбивият и старателен младеж и го поканил на служба в двореца.

Непрестанното търсене на истината било отличителна черта на Пантелеймон. Заедно с това той бил кротък, отзивчив, не по-юношески мъдър. Виждайки неговите духовни търсения, християнският свещеник Ермолай му разкрил евангелското учение. Виждайки веднъж на улицата мъртво дете, ухапано от отровна змия, Пантелеймон започнал да моли Господа да го възкреси. Детето оживяло. След това чудо Пантелеймон приел кръщение.

Оттогава служението на страдащите, бедните и нещастните станало за него най-главно в живота му. Свети Пантелеймон притежавал дарбата да изцелява. Той изцелявал не само с лекарства, но и с призоваване на името Христово. Изцелявал даже тези болести, които били считани за неизлечими.

Скоро мнозина узнали за Пантелеймон и започнали да идват при него, молейки за помощ. Обаче сред лекарите се появила завист, те донесли на царя, че Пантелеймон отхвърлил езическата вяра и изцелява болните с името Христово, обръщайки при това мнозина в християнството. Император Максимиан заповядал да го предадат на жестоки изтезания и искал от него да принесе жертва на идолите. Но светият целител, претърпявайки мъчения, твърдо изповядал себе си като християнин. Много присъстващи и даже самите палачи, виждайки неговата вяра и помощта свише, повярвали в Христа. Императорът, изпадайки в ярост, заповядал да отсекат главата на мъченика и да изгорят тялото му. Но тялото на светеца, хвърлено на кладата, останало неповредено и било с чест погребано от християните. Свети Пантелеймон пострадал за вярата през 305 г., а мощите му били разпръснати по целия свят.

В навечерието на неговият празник 08.август от 17.00 ще се извърши велика вечерна в чест на светеца. А на 09.август от 9.00 часа ще се отслужи утринно богослужение. В края на богослужението ще се отслужи молебен за болните и техните лекари.

Приканваме всички верни и ревнители на православната вяра и нейната чистота да вземат молитвено участие по време на тези богослужения в храм „Света Матрона Московска „ гр. Пловдив.

В края на богослужението ще се раздаде осветено масло от мощите на Светия изцерител Пантелеймон донесено от светогорския руски манастир където се съхраняват неговите Св.Мощи.