ИКОНАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА „ВЗИСКАНИЕ ПОГИБШИХ” или „ТЪРСЕЩА ЗАГИНАЛИТЕ”

, , Коментарите са изключени за ИКОНАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА „ВЗИСКАНИЕ ПОГИБШИХ” или „ТЪРСЕЩА ЗАГИНАЛИТЕ”

Празнува се на 5 гр. к / 18 юл.к февруари

 

Потърси ни, загиващите, Пресвета Дево, защото не ни наказваш поради греховете ни, а ни милваш по човеколюбието Си. Избави ни от ада, от болка и нужда и ни спаси.

(Молитва към Пресвета Богородица
пред иконата и “Взыскание погибших”)

 

По настояване на Матрона (която вече била придобила известност и молбата и се възприемала като благословение) била изписана икона на Божията Майка „Взыскание погибших”. След преместването си в град Москва Богородичната икона била неотменно до блаженната старица.След нейното блаженно успение Богородичната икона за дълго била пазена от унищожение в дома на ревностни последователи ( сем. Жданови) на блаженната старица Матрона. През 1998 година иконата е предадена на Покровският манастир където се съхраняват раката с мощите на блаженната старица Матрона.

В храм „Света Матрона Московска” гр.Пловдив, бе донесено такова изображение на Богородичната чудотворна икона „ ТЪРСЕЩА ЗАГИНАЛИТЕ” от Русия.
Към настоящият момент в България това е единственото място където се отдава такава молитвена почит към чудотворното Богородично изображение на тази икона.

Всеки петък вечер от 17.00 часа се извършва вечерно богослужение и четене на акатист пред чудотворната икона на Божията Майка наречена „ТЪРСЕЩА ЗАГИНАЛИТЕ”. Четат се имена и частни служби за здраве, които можете да запишите и чрез сайта.

Пред Богородичната икона се чете и незаспиващ псалтир.(Поръчай треби)

Всеки християнин трябва да има в своя дом икона на Божията Майка „Търсеща загиналите” дори и малка.

Иконата предпазва дома ни от поругаване, обсебване от зли сили и бесове. Не позволява да погине никой от членовете на този дом. Помага при разрешаване на тежки житейски ситуации. В мигове на изпитания и несгоди пред иконата трябва да се запалва лампада (свещ) или кандило и да се чете молитвеният канон към Божията майка  „Търсеща загиналите”.

Чрез рубриката „Църковен магазин” в сайта можете да поръчате такава икона осветена на петъчното вечерно богослужение пред Чудотворната Богородична икона.