120 ГОДИНИ ОТ КАНОНИЗАЦИЯТА НА СВЕТИ ПРЕПОДОБЕН СЕРАФИМ САРОВСКИ

, , Коментарите са изключени за 120 ГОДИНИ ОТ КАНОНИЗАЦИЯТА НА СВЕТИ ПРЕПОДОБЕН СЕРАФИМ САРОВСКИ

Православната църква чества свети Серафим Саровски днес, на 1 август/ нов. ст/ – намиране на светите му мощи (1903 г.), а на 2 (15) януари – неговата кончина. Той се е прославил през XIX – XX век, живял е периода 1754/9 – 183 година). Житието му е известно на православните християни, но по-малко известно е обстоятелството по неговата канонизация.

В продължение на години тя е отказвана заради отношението му към староверната църква, която той признавал като благодатна. От една страна, спомените за Свети Серафим Саровски и сборниците с негови мисли еднозначно описват стареца като поддръжник на реформираната / т.е. държавната църква, нейната йерархия и трипръстното кръстене. От друга страна, на иконите преподобни Серафим обикновено се изобразява с броеница, а в някои случаи – и в староверни (преди времето на разделение на двете църкви) монашески одежди /с калимавка и було и „староверен“ меден кръст/ така именно с броеница и в тези одежди е нарисуван на единствения си портрет приживе. Броеницата, с която се молел Св. Серафим, е запазена в личните му вещи.

Според някои източници проблемите, възникнали във връзка с канонизацията на Св. Серафим Саровски, са свързани именно със симпатиите му към староверците, и тяхното признаване.
Основният писмен източник на исторически сведения за стареца Серафим е биографията, създадена от саровския йеромонах Сергий. Последният от 1818 г. е събирал и записвал свидетелства за двама саровски подвижници – Серафим и схимонах Марк. През 1839 г. в Троице-Сергиевата Лавра, със съдействието на митрополит Филарет (Дроздов), излиза „Кратко животоописание“ на схимонах Марк, като книгата включва „Духовни наставления на отец Серафим“. „Разказ за живота и подвизите“ на отец Серафим (без „Духовни наставления“) е публикуван през 1841 г.

Много от известните днес поучения на стареца Серафим са достигнали до наше време благодарение на записките на помещчика Николай Александрович Мотовилов негов килийник, открити и издадени от Сергей Николаевич Нилус през 1902 година.

Народното почитане на отец Серафим започва доста преди канонизацията му, още приживе. Подготовката за официалната канонизация предизвиква политически скандал и трябва да се разглежда в контекста на стремежите на Николай II да преодолее известно „разделение“ (по думите на генерал Александър Мосолов, като разделящо царя от народа, който „искрено го обича“.
През настоящата 2023 година се навършват 120 години от канонизацията на един от най-обичаните и почитани светци на Светото Православие – Свети преподобен Серафим Саровски Чудотворец.