ПАСХА ХРИСТОВА 2023 ГОДИНА

, , Коментарите са изключени за ПАСХА ХРИСТОВА 2023 ГОДИНА

С голяма духовна радост множество православни братя и сестри християни, изпълниха храмовото пространство във съботната нощ, в очакване на пасхалната служба. По лицата на събраните грееше радост, а в сърцата им се улавяше онзи трепет който насочва всяко съзнание към духовната величина във тази нощ, а именно призива раздиращ нощното заспало небе : „Христос Возкресе!„ с който християните продължаваме да обявяваме на света Христовото Възкресение и победа.
Пасхалното богослужение започна със велика полунощница, на която за последен път богомолците чуха думите на канона „ Волную морскую“ и станаха свидетели на погребението на Господа в тъмнината на храма,внасяне на Светата Плащеница в олтаря, така както в онази далечна древност, бе извършено историческото погребение на Господа в ариматеевият гроб.

Храма утихна в очакване, обвит в дрехата на човешкото смирение. В тъмнината на Светия Олтар започнаха да се долавят тихо думите на псалмопението : Возкресение Твое Христе Спасе, ангели поют на небесех…“ Всяко следващо изпяване засилваше не само звученето в храма но и трепета на очакването.
Катапитазмата се отвори и светлината от запалените свещи политна към събраното множество, осветявайки храма, и като вълна от светлина излезе от него, осветявайки цялото пространство навън.
Кръстех ход, четене на текста от Евангелието, поздрава на Настоятела на храма, хора и неговото слаткогласно песновение възвестиха на заспалият от бездуховност свят : „ Христос Возкресе! Во истину Возкресе!

По време на отслужената Пасхална Света Литургия множество верни се причастиха със Светите Христови тайни.
В края на Светата Литургия след задамвонната молитва бе осветен АРТОС / ангелски хляб/ който ще стои пред иконата на Спасинеля до Томина неделя, когато ще бъде раздаден на верните.
След Светата Литургия по православна традиция бяха осветени козунаци,яйца и други храни които верните отнесоха на празничната трапеза в своите домове за да ознаменуват с това края на великият пост,които завърши в този ден.