ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ 2021г.

, , Коментарите са изключени за ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ 2021г.

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ
2021 Година
БЛАЖЕННЕЙШЕГО МИТРОПОЛИТА
МЕСЕМВРИЙСКОГО господина, господина +СЕРГИЯ
ДО ВСИЧКИ ВЕРНИ ЧЕДА НА
ИСТИННО ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА

Скъпи!
Родни!
Близки и далечни!
Истински вярващи и неизменно следващи Пътя на Христа!

 

Ние с вас имахме шанса да живеем в трудни времена, когато Господ, проверявайки силата на нашата вяра, ни изпраща изпитания, предназначени да укрепят духа ни и да осъзнаем, че Той винаги е там, а Неговата помощ, грижите и защитата Му неизменно присъства при онези, които са силни във вярата и които никога няма да предадат Господа нито чрез дела, нито с мисли, нито с мълчание.
Пандемията на коронавируса продължава втора година, отнемайки нови животи, променяйки съществуващата реалност и принуждавайки ни да гледаме по нов начин на много неща.
Периодът на принудителна изолация, причинен от непонятно и ужасно нещастие, се превърна в период на голямо предателство и голямо изкушение.
Мнозина, забравяйки, че над тях има Върховен съдия, който знае абсолютно всичко, се опитват чрез страх или лъжа, използвайки невежеството, да се обогатят още повече. Да заграбят още и още власт. Още повече влиаят върху умовете и съзнанието на хората.
За съжаление такива големи ценности като милост, жертва, любов, разбиране, искреност и вяра отиват на заден план. И все по-често законите на вълчата глутница доминират в човешкото общество, където оцеляват най-силните и безпринципните.
Но не винаги е така.
Докато сме живи ние сме с вас!
Тези, чиито души са озарени от Светлината на Христовата Любов.
Тези, които не са забравили какво означава да вярваме истински.
И тези, които помнят каква е силата на истинската молитва!

Любими мои!
Всичко материално е преходно. В него няма стойност. И няма величие.
Този, който в преследване на моментното губи вечното – не е достоен за внимание, грижа или разбиране. Той избира собствената си съдба и своя път, оставайки извън Бога и отхвърляйки щедрите Му дарове.
Този, който презря земното и тленното и насочи стъпките си към Вечния престол на Всевишния, отдавайки предпочитание на духовната сила и духовните ценности, е достоен за всяко уважение и почитание.
По неговия път –е и силата, и истината. Защото самият Господ Иисус Христос го води.
Който върви по Господния път, винаги ще задоволи глада и жаждата, телесното и духовното.
Времето на изпитания и сътресения също ни е дадено да разберем своя жизнен път, своето място и съдбата си на земята.
Всеки сам определя мярката за себе си.
Но ми се струва, че най-доброто, което можем и трябва да направим с вас, е изграждането на нови храмове и нови манастири, където хората не само могат да разбулват истината, но и да получават помощ, подкрепа и утеха.
Онзи, който е построил храма, завинаги ще остане в човешката памет и непрестанни молитви.

Скъпи!
В навечерието на Великия празник на празниците и Триумфа на тържествата – Светлото Възкресение Христово, искам да напомня на всички вас, че най-надеждното средство за преодоляване на изпитанията и несгодите беше, е и ще бъде Пътят на вярата, молитвата, любов, надежда и милост.
Нека сърцата ви никога не стават оскъдни за доброта, а душите ви да бъдат изпълнени с любов и състрадание към ближния.
Нека искрената молитва даде сила на всеки от вас и на всички заедно, а Господ Бог и самият наш Спасител Иисус Христос ще се превърнат в истинската утеха и спасение.
И нека този път, както винаги, думите, идващи от самите дълбини на душата, от самото сърце, изпълващи земята и небето с радостен звън, звучат като единствената истина:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Божией Милостию,
Блаженнейший Митрополит Месемврийский
+ СЕРГИЙ,
Истинно-Православна Българска Църква.

Висш Църковен Съвет
ИПБЦ