В ДЕНЯТ НА СВЕТИЯ СЛАВЕН ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ДИМИТРИЙ, МИРОТОЧИВ СОЛУНСКИ

, , Коментарите са изключени за В ДЕНЯТ НА СВЕТИЯ СЛАВЕН ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ДИМИТРИЙ, МИРОТОЧИВ СОЛУНСКИ

На 8.ноември Светата Православна Църква отбелязва в своя месецослов, паметта на един от великите си мъченици – солунският чудотворец и поборник за вярата – Свети Димитрий.

Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун, баща му, управител на града, имал в дома си стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно, ги покровителствал.

Император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Димитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница. Устроили тържество в цирка. Лий, прочут борец, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял там в падина върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба – отишъл и захвърлил Лий в пропастта. Затуй по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий – прободен с копие в 306 година.

В ранното неделно утро от 09.00 часа ще се отслужи Света Съборна Литургия и ще се преподадат Христовите Тяло и Св. Кръв на онези верни на Църквата братя и сестри които са се готвили за това с пост и са принесли чрез Тайнството на Изповедта разкаяние за своите грехове.

Храмовото настоятелство приветства и честити именият ден на всички православни християни носещи името на славния великомъченик Димитрий Солунски.