ЧУДОТО НА „ПЕТОХЛЕБИЕТО“ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ПРАЗНИКА „ВЪЗДВИЖЕНИЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ ХРИСТОВ“

, , Коментарите са изключени за ЧУДОТО НА „ПЕТОХЛЕБИЕТО“ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ПРАЗНИКА „ВЪЗДВИЖЕНИЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ ХРИСТОВ“

В навечерието на Великият празник „ Въздвижение на Светия Кръст Господен“ в храм „Света блаженна Матрона Московска“ бе отслужено в края на Всенощното бдение и чина на „ Петохлебие“.
С няколко думи да припомним неговият велик духовен смисъл.

„Петохлебие“ се прави в знак на благодарност към Бога, като спомен от чудното насищане на 5 хиляди души. На петохлебието се молим за здраве, за благословение на дома и семейството, отправяме просба, когато търсим Божията помощ, а също и за да почетем настоящия празник в чието богослужебно време се извършва това последование.
Обикновено това става на вечернята или след утренята, преди божествената литургия. Свещеникът чете специални молитви, като припомня направеното от Христос чудо, благославя хлябовете, виното, елея. Това, което пее свещеникът и народът, са думи от Псалом 33:
„Богатии обнищаша и взалкаша, взыскающии же Господа не лишатся всякаго блага.“, което означава „Богатите обедняха и огладняха, а ония, които дирят Господа, не са лишени от никое благо. (Псалом 33:11)
По този начин хлябът от петохлебието се освещава. От петте питки се раздава на богомолците след вземане на нафора* в края на богослужението.