РАДВАЙ СЕ, СВЕТИТЕЛЮ ЛУКА КРИМСКИ ЧУДОТВОРЧЕ

, , Коментарите са изключени за РАДВАЙ СЕ, СВЕТИТЕЛЮ ЛУКА КРИМСКИ ЧУДОТВОРЧЕ

На 11.юни Светата Православна Църква молитвено спомня паметта на великият чудотворец и изповедник на вярата в ХХ век – Свети изповедник Лука Кримски и Симферополски Чудотворец. Подобно на апостол Лука и той е лекар, художник и писател, оставил велико служение в името на Христа и Неговата Света Църква в безбожния и богоборен ХХ век. Написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика.

Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват чудесни изцеления.
В раното утро на празничният ден в храм „Света блажена старица Матрона Московска“ гр. Пловдив, десетки истинно православни християни изпълниха храмовото пространство и заедно със духовенството при храма отслужиха празнична служба, а след това и акатист към великия чудотворец, като се поклониха и пред светите му мощи които се съхраняват в ризницата на храма.

В края на празничното богослужение, и след произнесената проповед отец Настоятеля на храма прикани всички на братска трапеза, където бе почетен рожденият ден на Софи, едно от специалните деца на храма.
Рожденият ден на Софи се превърна в невероятен духовен завършек на празничният ден.