ДЕНЯТ НА СВЕТИ БЛАГОВЕРЕН КНЯЗ БОРИС- В СВЕТО КРЪЩЕНИЕ МИХАИЛ ПОКРЪСТИТЕЛ БЪЛГАРСКИ

, , Коментарите са изключени за ДЕНЯТ НА СВЕТИ БЛАГОВЕРЕН КНЯЗ БОРИС- В СВЕТО КРЪЩЕНИЕ МИХАИЛ ПОКРЪСТИТЕЛ БЪЛГАРСКИ

Тропар, глас 6

Изпълнен със страх Божи, богоблажени царю Борисе, станал си жилище на Светия Дух:
утвърдил Христовата вяра, оставил си царския престол и жезъл.
И, заселил се в пустинята, разцъфтял си в подвизи и си намерил благодат пред Господа.
А сега, застанал пред престола на Всевишния, моли Христа Бога да дарува на народа ни мъдрост и сила, а на нас, молещи теб, спасение на душите ни.

Кондак, глас 2

На камъка на непорочната вяра създал храмове, с Божествени добродетели сам себе си си показал предобър и красив храм, богоблажени царю Борисе, в когото Отец се всели, и Син, и Дух Свети. Прочее, с това твоето упование в безсмъртието е изпълнено, защото Бог, като те изпита, намери те достоен за Себе си те прие като жертвено всеплодие. Сега моли се за нашите души.

На 15.май по църковния ни календар Вселенското Православие спомня паметта на покръстителя на българския род, Този който чрез Св.Купел ни въведе в не само в спасителната граничност на Църквата Христова, но и в ареала на християнската цивилизация – Свети равноапостолен княз Борис во кръщение Михаил.

В ранното утро на 15.май. от 9.00 часа в храм „ Света блажена старица Матрона Московска“ ще се отслужи Съборна Света Литургия. В благодатното пространство на храма, ще промълвим молитва към равноапостолния кръстител за застъпничество пред престола на Бога, за всички нас, за България.

Днес нашият народ не се е чувствал никога толкова безпомощно, и безпътно. Дрехата на националният ни идеал е овехтяла до неузнаваемост. Имаме нужда от ново българско възкресение. За това ще отправим и молитва към Свети княз Борис Михаил, отново и отново да се застъпи за своята многострадална България.