ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ ДО КЛИРА И ВЕРНИТЕ НА ИСТИННО ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА

, , Коментарите са изключени за ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ ДО КЛИРА И ВЕРНИТЕ НА ИСТИННО ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА

Скъпи мои! Обични!
Верни чада на Истинно Православната Христова Църква !

Трябва да се обърна към всички вас с това Първосветителско послание в едно нелеко време.
Време на изпитание и скръб, време на изкушения и измама …
Целият свят днес е поразен от пандемията COVID-19.
Но това не е страшно.
Във всеки един исторически откъс от време, е имало и епидемии, трагедии от вселенски мащаб, в които са загивали стотици хиляди и дори десетки милиони. В настоящето време нашите народи преживяха глад и разруха, яростни гонения и настойчиви опити за безсмислено изтребление. Ние изнесохме на своите плещи разпада на собствените си убеждения и разочарования, построеното за дълги десетилетия, и преобърнатия мащаба на моралните ценности.

Но ние удържахме!
С вяра в душата, и с пламък в сърцето !
С невероятната, дълбока убеденост, че с нас е Бог! Който всичко вижда и в нужното, и в правилното време ще простре над нас своята Десница !
Днес ние сме поразени от пандемията…. Не, не от вируса… С времето тази напаст ще отмине, няма да остави след себе си и следа, както това се е случвало не веднъж…
Ние сме поразени от пандемията на тоталното безумие !
В крайна сметка това е немислимо!

Когато човека, в своя страх, спира да се уповава на Господа, а се подчинява на обстоятелствата, той лишава самия себе си от самото Светло Христово Възкресение – Пасхата Господня !
Моята душа истински скърби, чувайки призива на Московския Патриарх Кирил да не се посещават храмовете и параклисите на пасхалната служба.
Аз с трудност чета съобщения за това че Гръцката Църква ще пренася Пасхалните тържества на 27 май (деня в който се празнува отдание на Пасха). Това прави и Антиохийският Патриархат, един от най-древните в света.
И … аз не зная, как да се отнасям към всичко това.
Истинното Православие никога няма да тръгне по пътя на апостасията. И позицията на Църквата ни е неизменна: вярата в Бога – това е смисъла на нашият живот. И ние вървим по пътя на Неговите заповеди, въпреки бедите, въпреки изпитанията. Така е било винаги. Така ще бъде и до края на вековете.

Просто защото, ние вярваме!
От цялото си сърце, от все душа!

„А Иисус им рече: поради вашето неверие; защото, истина ви казвам, ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина: премести се от тука там, и тя ще се премести; и нищо няма да бъде за вас невъзможно.“ (Матей 17-20).

Какво ще му отговорим, когато на Страшният Съд застанем пред неговият образ ?
Че се уплашихме от болестите и смъртта? Колко смешно и нелепо ще прозвучи това…
В сила са редица твърди ограничения, наложени от държавните власти, което ме възпрепятства физически да бъда с вас, в святата Пасхална нощ.

Но дори намирайки се далеко, чувам добрите ви думи, чувствам силата на вашата молитва, и усещам светлината от сърцата ви.
И аз, както и вие , в деня на Светата Христова Пасха ще се моля за мир и здраве, както за хората така и за държавите, за единението на Светите Божии Църкви, и за това , милостта Господня винаги да бъде с нас. За това, Неговата неизречена Любов винаги да бъде ярък пътеводител на нашият път. И за това, вярата във нашите сърца винаги да остава като единствена опора, която не позволява на никому от нас да се препъни и падне в гъстата тъмнина.

Неизменно молейки се за всички вас, и съхранявайки паметта за всеки от вас в моето сърце, изпращам моят Архипастирски благослов.
Нека Възкресение Христово – Пасха да се превърне за всеки от вас, както и в предходните времена, неизменен символ и тържество на Живота над Смъртта!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
И непременно трябва да чуем в отговор радостното и всепобеждаващо:
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

И именно тези слова, отново ще станат абсолютното свидетелство за това, че Истинно-Православната Църква съхранява в себе си истинската велика святост, присъствала сред Апостолите в онези времена, когато Господ още ходеше по нашата грешна земя, прощавайки на нас неразумните, и изкупвайки със своята Свята Жертва греховете на целия свят.

По Божия милост
Блажений Месемврийски Митрополит
+ СЕРГИЙ
ИСТИННО ПРАВОСЛАВНА БЪЛГАРСКА ЦЪРКВА

Пасха Христова, 2020 год.