МОЯТ ПАСТИРСКИ ПРИЗИВ

, , Коментарите са изключени за МОЯТ ПАСТИРСКИ ПРИЗИВ

Обични и обичани скъпи братя и сестри, вие които неотменно следвате Иисуса Христа!

Човекът бе създаден да живее в тясно общение с Бога. Нашето собствено недоверие към Бога ни раздели и продължава да ни отделя от Твореца ни. Раздялата с Него е напълно пагубна за нас. Всички неприятности на именно този човек, главно идват от неговата раздяла и отделяне от Бога.

Бог дойде на земята, за да възстанови нашето забравено общуване с Него. Това общение се възстановява чрез мистичното тайнство на единението на Човека с Бога, когато ние приемаме неговото свято тяло и света кръв от самият Него дошъл в света заради нас. Това е целият смисъл на Божествената литургия и в крайна сметка смисълът на нашия земен живот.
Човек постоянно забравя за това и се потапя напълно в ежедневните притеснения и суети. И въпреки всичко Светата Евхаристия остава най-важната ни необходимост през земния ни живот. Със своята благодат и сила Бог винаги избира подходящо време за да ни напомня това.

Според времената и общественото развитие, на хората се откриват различни бедствия, включително различни инфекции, така че човечеството да се събуди, да изтрезнее и да прибегне до Бога с покаяние. По време на инфекция човек не трябва да избягва Църквата, а по-скоро да прибягва до Църквата за Божията помощ.
От докосването до самото живо Божие Тяло или Неговата пречиста Св. Кръв, и приемането им, е невъзможно да се заразим с нищо. Ние се впускаме към Светата чаша със страха от Бог и вярваме изповядвайки:
– „Вярвам, че това е пречистото Твое тяло и това е драгоценната Твоя кръв. “
Докосваме се до тези свети тайни на нашият Спасител за изцеление на „ДУШАТА И ТЯЛОТО“. Колкото и да сме лоши, или пропити от греха приемането им може да ни изцери и промени, да ни преобрази.

По време на бързо разпространяващите се инфекции трябва да се спазват всички обичайни предупреждения. Но това не включва избягването на посещението на Светите служби в Църквата и особено причастието със Светите Тайнства.

Сега гражданските власти не преследват Църквата, както в други времена, и не забраняват да служим на Бога. А това е уважение на нашите права, и веровата ни свобода.
Като цяло всякакви събирания на голям брой хора в близък контакт са забранени, за да се отстрани основната причина за разпространението на инфекцията. Уви, ние, както и на други места, нямаме голям брой хора в тясно общуване, освен на Пасха Христова – Великден.

Следователно тези забрани не бива да ни притесняват много. Но би било много неразумно да се отнасяме към тях небрежно. Колко често Ви напомням в проповеди и разговори колко важни и безценни са тези услуги за Бога в нашата истинно православна църква. Как да ги ценим и да не пропускаме нищо от онова което е наш дълг. И колко често инструкциите в тези разговори минават през ушите ни и не се прилагат в живота.

Сегашното изкушение ще премине така, както са преминавали в миналото много по-страшни епидемии и сътресения.
Бог ще ни подари добър изход от тази тежка ситуация в която се намираме, въпреки това, че сътресението което изживяваме сега ще ни е от полза, за да видим че може би наистина си струва да започнем да се отнасяме по-сериозно към духовния живот и да не пренебрегваме тези прекрасни Божи дарове, докато те все още са ни на разположение.

Протопрезвитер Радослав Паскалев, 2020 г.
Пловдив, ИПБЦ