ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

, , Коментарите са изключени за ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Във връзка с обявеното извънредно положение от Народното събрание на Република България, относно предпазване на населението от разпространяващата се грипна епидемия, Висшият Църковен Съвет на ИПБЦ налага следните изисквания и забрани в храмовете си по време на Св.Четиридесятница – Великият пост.

1. Храма ще бъде отворен ежедневно за вярващите през цялата седмица, за да могат свещенослужителите да отговарят на всички молби на вярващите по отношение на Изповедта, както и четене на молитви. Така ще се избегнат множеството вярващи в съботни и неделни дни;
2. Да се чете специалната молитва за спиране на сегашната епидемия, за изцелението на болните и за духовното укрепване на медицинския персонал и на лицата, допринасящи за борбата с епидемията.
3. Забранява се в този период целуването на Св.Икони, Св.Кръст, както и „ ръка за благословение от свещенослужителя“.
4. Забранява се болни и поставени под карантина хора да посещават неделното богослужение и да се причестяват общо с останалите християни. За тях ще се предвиди от свещенослужителите отделно взимане на Св. Причастие или причестяване със запасни Св.Дарове в дома.
5. В храма са поставени стерилни маски при желание да се поставят по време на Св.Литургия.
6. Всеки кръгъл час извън богослужението да се обработват светите икони и пода на храма със съответните дезинфектанти.
7. Отменят се Преждеосвещените Литургии в ден сряда, по допълнително решение и петъчните в целия карантинен период с изключение на неделните служби.
8. Всеки неделен ден след Св.Литургия по благословение на Негово Блаженнство Предстоятеля на ИПБЦ ще се отслужва молебен за избавление от всяко зло обстоятелство, по време на Св.Литургия да се добави особена молитва за епидемия.

Разпоредбите следва да се спазват стриктно !