22. Ноември – Великият празник на Св. Матрона Московска – датата на нейното рождение.

, , Коментарите са изключени за 22. Ноември – Великият празник на Св. Матрона Московска – датата на нейното рождение.

В този ден през далечната 1881 година, в село Себино / Кимовски район / Тулска губерния – се ражда малко момиче, която нейните родители нарекли Матрона. Нарекли я така, защото се родила в деня на преподобна Матрона Константинополска. Това малко сляпо момиче което тогава се родило днес почитаме като велика светица просияла на Божия небосклон и в Христовата Църква.

Много са прославените Божии угодници като нея. Но нейният подвиг е особенно ценен, защото е част от нашето съвремие. Праведницата не можела да види дневната светлина, но имала такова духовно зрение,което прониквало в дълбочината на миросътворението от Бога. И именно тя в мрака на безбожието на ХХ век тя отваряла духовните очи на всички идващи при нея за помощ и изцерение. Сама лишена от възможноста да се движи, помагала на християните да намерят пътя на спасението.

Нескончаем човешки поток днес преминава пред нейните Св.мощи .

В храм „ Света Матрона Московска „ в гр.Пловдив, единственият на Балканите този поток също е нескончаем. Много са чудесата станали пред нейните мощи съхраняващи се в храма, както и нейната чудотворна икона.

На 22.ноември ще отбележим особенно тържественно този празничен ден.

Начало на Съборната Архиерейска литургия е със начало 09.00 часа.

Храма ще е отворен през целият празничен ден за поклонение пред светините .