ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

, , Коментарите са изключени за ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

1. Х по граждански календар / 14.Х по църковен календар

На 14 октомври по църковния календар Православната Христова Църква чества един от великите празници свързан със Пречистата и Пресвята Владичица – Покров на Пресвета Богородица

В повечето славянски езици думата „покров“ означава едновременно „покривало“ и „защита“.
Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви († ок. 936 г.).
В църквата във Влахерна, близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие; след явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.
Празникът Покров на Божията Майка се извършва само в славянските страни – вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около XII век. В Константинопол макар и да не празнували този празник, но възпоменавали видението на св. Андрей. Във Влахернската църква имало икона на Божията Майка в този вид, както Тя се явила на св. Андрей.
В навечерието на празника ще се извърши Велика вечерня със петохлебие, а в празничният съботен ден ще се отслужи Съборна Света Литургия.