Служители в Храма

null

Протопрезвитер Радослав Паскалев – настоятел на храм „Света Матрона Московска“

Роден през 1974 година в гр.Пловдив. Още от ранна детска възраст е закърмен с огъня на православната вяра. Произхожда от два рода дали много на България. По бащина линия родът идва от с. Широка Лъка. Баба му е близка родственица с блаженопочившия Български Екзарх Стефан. В рода му по бащина линия има мнозина духовници. По майчина линия рода му идва от беломорска Тракия – с.Габрово Ксантийско и гр. Солун. Неговият дядо по майчина линия е Тодор Джонтов – ревностен последовател на ВМОРО – Ксанти. Взел активно участие в освобождението на Ксанти подпомагащ руските войски. Бил техен съгледвач. Става бежанец в собствената си страна. Подготвя идването на габровци в гр. Пловдив и същият се настанява със семейството си в града. Получава многобройни награди и отличия.
Протопрезвитер Радослав Паскалев завършва висше богословско образование в Пловдивският университет „Паисий Хилендарски„ с пълно отличие. Неговата дипломна работа „Служение на пастира в болнична среда„ е оценена като научен труд със висока стойност. Има допълнителни специализации по психология и история.
Подстриган е за иподякон от покойния Митрополит Арсений на 17.07.1992 година в Пловдив. Служи като иподякон и олтарник в храм „Св. Св.Петър и Павел„ гр. Пловдив. В 1994 год.,преминава на служение в храм „Свети Георги„ гр.Пловдив под омофора на Българският Патриарх Пимен. Дяконство и свещенство приема в периода от 1999 до 2006 год. Преминавайки през всички духовни отличия е отличен със степен „Протопрезвитер„ по време на Св. Литургия в храм „Св. Св. Козма и Дамян„ гр.Пловдив по време на великия пост 2012 година.

По време на Св. Литургия в храм „Свети Димитър„ на Петдесетница е удостоен със офикия „Митрофорен Протопрезвитер„ / 2014 год./. Става инициатор за изграждане на първия православен храм посветен на Света Матрона Московска на Балканите в гр.Пловдив. Храма е изграден с негови усилия и помощ на православни руски граждани през 2015 год. Осветен е на 25.10.2015 год.

Обществената дейност на Протопрезвитер Радослав Паскалев е разностранна и много плодовита. От 1995 до 1997 се включва активно в обществено – политическият живот. Работи дейно за възстановяване на историческата истина свързана с Конституционната монархия в България. Участва в много благотворителни и обществени акции в този период. През 1996 става съпредседател на духовно движение „Св.Панталеймон“ чиято основна цел е духовно пропагандиране и православна катехизация сред обществото.

Осъзнавайки мисията на Православната Църква в социалната дейност сред обществото започва активна дейност за възстановяване на капеланското движение в гр.Пловдив. През 1999 година със помощта на Д-р Георги Кръстев / Директор през този период на МБАЛ Пловдив / създава първият православен болничен параклис „Св.Пантелеймон„ в новата история на гр.Пловдив. Параклиса е осветен от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Борис на 21.01.1999 година. В последствие отец Радослав провокира изграждането на подобни параклиси в Онкологичен диспансер – гр. Пловдив, Транспортна болница – Пловдив. Започва и дейност за организиране на такъв параклис и на територията на Университетска болница ВМИ – Хирургически блог, но смяната на директора осуетява това. Обслужва болни от Онкодиспансер Пловдив в перода от 1999 до 2001 год. В този период със свои съмишленици подържа неделна трапезария в гр.Пловдив
През 2003 год., е приет за член на Съюза на тракийските дружества в България. Получава това предложение от г-н Карамитрев председател на съюза по това време. Награден е с грамота за активна дейност за възстановяване на тракийското движение в България, свързано с неговите родови корени. Решението му да изгради паметник на великия българин Капитан Петко Войвода е повод за разбунване на „ низки политически страсти „ срещу тази прекрасна идея.
През 2004 година става председател на УС на Независимото Дружество за защита правата на човека /НДЗПЧ/ за срок от 1 година.
В периода от 2010 година до днес е посветил голяма част от своето време за обгрижване и работа с болни хора от различни възрастови категории. Участва в редица благотворителни каузи и акции като лице и активна негова помощ. След 2015 като настоятел на храм „Света Матрона Московска„ подържа хранителна банка за социално слаби деца и възрастни в гр.Пловдив.

Удостоен е с различни отличия и награди. Има наградни грамоти от обществени организации и комитети. Награден е от Съюза на хората с редки болести в България за своята активна дейност. Получава награден знак от предаването „Ангел Парк„ по ТВ 7. През 2014 година е награден със награда „НАЙ-ДОБРИЯТ ЧОВЕК на 2014 год.„ на Община Пловдив за цялостната си социална и благотворителна дейност. Първият награден свещеник в България с подобна награда. За цялостното си свещеническо служение е награден със църковен орден „СВЕТ ХРИСТОВ ПРОСВЕЩАЕТ ВСЕХ„ 2015 год.

Многобройни са медийните изяви на отец Радослав. От 1995 год., до днес активно участва в ефира на Българското Национално Радио – Радио Пловдив. Подържа духовна рубрика във вестник „Марица „ в периода 1994- 1996 год. Участва в редица предавания в местни и национални радиостанции. Участва в редица телевизионни предавания / ТВ7, БТВ, БНТ – Пловдив, ДСС, / Участва на редица научни и обществени форуми като лектор. Пише в периодичния печат.