ИКОНАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА „ВЗИСКАНИЕ ПОГИБШИХ” или „ТЪРСЕЩА ЗАГИНАЛИТЕ”

ИКОНАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА „ВЗИСКАНИЕ ПОГИБШИХ” или „ТЪРСЕЩА ЗАГИНАЛИТЕ”

Празнува се на 5 гр. к / 18 юл.к февруари

Потърси ни, загиващите, Пресвета Дево, защото не ни наказваш поради греховете ни, а ни милваш по човеколюбието Си. Избави ни от ада, от болка и нужда и ни спаси.

(Молитва към Пресвета Богородица
пред иконата и “Взыскание погибших”)

По настояване на Матрона (която вече била придобила известност и молбата и се възприемала като благословение) била изписана икона на Божията Майка „Взыскание погибших”. След преместването си в град Москва Богородичната икона била неотменно до блаженната старица.След нейното блаженно успение Богородичната икона за дълго била пазена от унищожение в дома на ревностни последователи (сем. Жданови) на блаженната старица Матрона. През 1998 година иконата е предадена на Покровският манастир където се съхраняват раката с мощите на блаженната старица Матрона.

В храм „Света Матрона Московска” гр.Пловдив, бе донесено такова изображение на Богородичната чудотворна икона „ТЪРСЕЩА ЗАГИНАЛИТЕ” от Русия.
Към настоящият момент в България това е единственото място където се отдава такава молитвена почит към чудотворното Богородично изображение на тази икона.

ИКОНАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА „ВЗИСКАНИЕ ПОГИБШИХ” или „ТЪРСЕЩА ЗАГИНАЛИТЕ”
 

Всеки петък вечер от 17.00 часа се извършва вечерно богослужение и четене на акатист пред чудотворната икона на Божията Майка наречена „ТЪРСЕЩА ЗАГИНАЛИТЕ”. Четат се имена и частни служби за здраве, които можете да запишите и чрез сайта.
Пред Богородичната икона се чете и незаспиващ псалтир.
(виж: Поръчай треби)

Всеки християнин трябва да има в своя дом икона на Божията Майка „Търсеща загиналите” дори и малка.
Иконата предпазва дома ни от поругаване, обсебване от зли сили и бесове. Не позволява да погине никой от членовете на този дом. Помага при разрешаване на тежки житейски ситуации. В мигове на изпитания и несгоди пред иконата трябва да се запалва лампада (свещ) или кандило и да се чете молитвеният канон към Божията майка „Търсеща загиналите”.

Чрез рубриката „Църковен магазин„ в сайта можете да поръчате такава икона осветена на петъчното вечерно богослужение пред Чудотворната Богородична икона.


Брат и сестра Ждановы, сохранившие икону Божией Матери «Взыскание погибших», которая была написана по благословению блаженной Матроны. При жизни старица всегда носила ее с собой.
Семейство Жданови