ОТСИЧАНЕ ГЛАВАТА НА СВЕТИ ИОАН КРЪСТИТЕЛ

, , Коментарите са изключени за ОТСИЧАНЕ ГЛАВАТА НА СВЕТИ ИОАН КРЪСТИТЕЛ

11.СЕПТЕМВРИ – ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР / 29 . АВГУСТ – ГРАЖДАНСКИ КАЛЕНДАР

Денят на Отсичане главата на свети Йоан Предтеча, най-великия Пророк, Кръстител на Господ Иисус Христос, е особен ден в живота на Църквата.

Позорно петно в историята на човечеството бил този ден, в който под меча на палача паднала пресветата глава на Йоан, Предтеча и Кръстител Госсподен, най-великия между родените от жени, по думите на нашия Господ Иисус Христос. Неговата глава била отсечена и донесена на дяволския пир, и предадена на танцуващата девица, която я отнесла на майка си Иродиада – ученичка на дявола. И самият дявол се наслаждавал на това зрелище – как тази негова окаяна ученичка със злобна усмивка пробола с игла езика на отсечената глава на Предтеча… (светител Лука Войно-Ясенецки).

Този ден – денят на жестока разправа, извършена над пророка, бил ден на велик грях и велика скръб.

Иродиада ненавиждала Кръстителя, изобличаващ нейния беззаконен съюз с Ирод. Тя търсела всякакви начини, за да погуби Йоан Кръстител и „беснувала”, както се пее за това в църковните песнопения.

На този ден се служи всенощно бдение: вярващите прекарват целия ден в молитва, като се стремят да прогонят от сърцето си раздразнението и злобата към ближния.

Дъщерята на Иродиада, Саломия, изиграла такъв безсрамен танц, че съзнанието на Ирод се помрачило и той хвърлил в краката й всичко – само за да изпълни всяко нейно желание!

И вярващите в този ден изключват шумните веселби, не се извършва и Тайнството Венчание.

Масите се огъвали от изискани месни ястия, чашите се пълнели с вино, умът се помрачавал, и в шума на пиршеството звънтели думите на Саломия: „Дай ми на блюдо главата на Йоан Кръстител”.

В Църквата този ден е ден на строг пост, не се яде месо, млечни продукти, риба. Целта на еднодневния пост в този ден е да се напомни за това до какви страшни последствия води страстта на невъздържанието.

„Да не бъдем съучастници в чревоугодието на Ирод – напомня ни Типиконът (църковният устав). – Как можем да почетем Отсичането на главата на Кръстителя? Ще ядем ли месо или друга изискана и вкусна храна? Кръстителят е живял в безводна и безплодна пустиня – нито ядял хляб, нито имал някаква друга храна. Ще пием ли вино? Той не е пиел нито вино, нито друго питие, каквото пият хората в света. Маса и одър му била земята, ядял само акриди (шушулки от рожкови или, според други тълкувания – вид ядливи скакалци) и див мед. Вместо чаша – шепа вода, течаща от камък. Затова ще прекараме този ден в пост и молитва”.

Но истинският смисъл на този ден и на трудовете, които поемат вярващите, често се забравя: сред народа се разпространяват суеверия. Разпространени са поверия за това, че в деня на Отсичане главата на Предтеча не бива да се яде храна с кръгла форма[1] и да се използват остри, сечащи и режещи предмети – тези суеверия, за съжаление, широко разпространени сред слабо църковните хора, нямат никакво основание в традициите на Църквата, и не трябва да им се придава никакво значение.